Yosemite Stephanie

Vandaag is het zondag en is er op eens nog maar minder dan een week te gaan tot het grote avontuur alweer afgelopen is. Anderzijds wordt het ook wel tijd, want ik heb rooddoorlopen ogen van de droogte en airco, wat het leven niet erg aangenaam maakt. De druppels uit de apotheek helpen wel, maar bij felle zon (zeker in combinatie met wind) begint alles te tranen. Maar goed dus dat de volgende bestemming San Francisco is, waar een koeler en frisser zeeklimaat heerst. Maar eerst: Yosemite.

Wij zijn overigens niet de enigen die vandaag vaderdag in het park vieren. Ook President Obama is hier sinds gisteren met zijn gezin op bezoek:

index2

Wat Obama kan, kan ik ook:

DSC_0202

Obama is hier trouwens niet alleen als laatste familievakantie (zijn oudste dochter gaat naar college volgend jaar), maar ook omdat het concept van de national parks dit jaar 100 jaar bestaat. Overigens was niet Yosemite, maar Yellowstone het allereerste national park, maar Sequoia en Yosemite volgden niet veel later. De truc was doordat grondgebied opeens onder gezag van de federale overheid kwam te staan, dit gebied nu beschermd werd. Beschermd van houthakken, mining of andere vormen van exploitatie. Meer info hier.

Maar terug naar Yosemite. Gezien de drukte in verband met vaderdag en nu ook nog eens de Obama’s, bewaren we de vallei – het bekendste deel van het park – helemaal voor het einde. Het park is namelijk 3000 km2 groot en kent behalve de vallei ook nog andere meren, watervallen en bergen. De ranger in het visitor centre adviseert ons aan het begin van de dag dan ook om de noordelijke route te nemen, via Olmsted Point Overlook —> Tenaya Lake —> Tuolumne Meadows Visitor Center —> Tioga Lake —> Bridalveil Fall. En dan slaan we de Sequoias aan het begin even over, omdat we die gister al uitgebreid bestudeerd hebben.

Bij Olmsted Point Overlook

DSC_0063komen we weer nieuw wild life tegen. Deze keer een marmot:

DSC_0070.jpgIk dacht altijd dat marmotten een soort cavia’s zijn, maar bij nader inzien is dit toch een wat ander slag en vooral ook een maatje groter (ze worden 35 – 50 cm en wegen 1,5 tot 5 kilo). De marmot is trouwens niet het enige wilde life dat we tegenkomen. Als we alweer onderweg richting de uitgang zijn, is er opeens een opeenstapeling van aan de kant gezette auto’s en touristen langs de weg. Dit hebben we één keer eerder gezien in Yellowstone en kan maar één ding betekenen: een beer! En ja hoor, zo op het nippertje tijdens onze terugrit in de laatste week en het laatste national park, krijgen we dan vrij dichtbij en in real life ook nog een beer te zien:

DSC_0295

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s