Primary Viewing Party

Het is 7 juni 2016, wat betekent dat er primaries worden gehouden voor de Democratische Partij in Montana, South Dakota, North Dakota, New Jersey, New Mexico en California. Het is spannend! Of tenminste, dat was het. AP News heeft namelijk de dag ervoor een belrondje gedaan naar de superdelegates en die avond bekend gemaakt dat Clinton nu genoeg stemmen heeft om de Democratische presidentskandidaat te zijn. Dit was duidelijk niet gepland. Wat namelijk wel gepland was, was dat Hillary na zo veel publieke optredens met grote meerderheid van stemmen zou winnen in California (iets dat de afgelopen weken nog erg spannend was), daarmee in de loop van 7 juni een meerderheid van stemmen zou halen en erdan groot feest zou uitbarsten en zij zelf dit nieuws kon brengen en haar kandidatuur claimen in een mooie speech. Nu is het nieuws voor haar neus weggekaapt en erger nog: men is bang dat veel mensen nu toch niet gaan stemmen omdat Hillary de nominatie toch al binnen heeft en de overwinning zo dus niet groot wordt – of erger nog: ze toch van Sanders in California verliest.

Op deze spannende dag besluiten Yigal en ik Calico te bezoeken. Dit is eenghost town. Tijdens haar hoogtijdagen, met dank aan de zilvermijnen, woonden hier zo’n 1200 mensen. Anno 2016: 9. Maar het is net alsof je in het wilde westen loopt! De temperatuur is zeker boven de 35 graden en alleen al het idee om dan ook nog eens fysieke arbeid te moeten verrichten is genoeg om mij de saloon in te drijven.

DSC_0029

DSC_0094

Na Calico rijd ik door naar Anaheim, van waaruit we einde van de middag een Uber nemen naar de Velvet Lounge in Santa Ana (bij Los Angeles). In de Velvet Lounge is namelijk een toegankelijke primary viewing party. Ik zeg toegankelijk, want veel feestjes werken met entree ten bate van de campagne. Op zich prima, maar als buitenlander mag ik geen donaties doen. Zo had ik eigenlijk ook kaartjes voor een benefietconcert in LA, maar is het geld teruggestort toen we geen kopie van ons Amerikaanse paspoort of Green Card konden opsturen. Hetzelfde geldt dus ook bij veel andere activiteiten: je moet geld betalen én daarbij je US citizennumber opgeven. Dan pas krijg je toegang en details zoals locatie. Begrijpelijk dat men geen buitenlandse invloed wil bij de nationale verkiezingen, maar in mijn geval zorgt dit dus meerdere keren voor nogal wat frustratie.

Maar goed, de Velvet Lounge is vrij toegankelijk. Het is een redelijk grote club, met drie aparte gedeeltes en overal beeldschermen. De cocktails zijn heerlijk én een stuk goedkoper dan thuis. Al meteen worden we aangesproken door een jonge Amerikaanse econoom, met wie we de avond verder doorbrengen. Hillary staat er goed voor! Geen wonder, mijn aanwezigheid in al die staten en pro-Hillary energie die ik heb afgestoten hebben duidelijk hun werk gedaan. De verwachte verliezen in Montana en North Dakota zijn minimaal enSouth Dakota gaat zelfs tegen verwachting in aar Hillary! Dan is het moment aangebroken dat ze aan haar speech begint. In onverdekte termen claimt zij nu het kandidaatschap, bedankt Sanders voor zijn bijdrage aan deze race, benadrukt het historische belang van deze avond waarop voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een vrouw presidentskandidaat is geworden en herhaalt het belang van samenwerking (in plaats van het isoleren dat Trump doet). Het is een mooie speech, goed feestje en leuk deze avond hier in California te midden van andere fans door te brengen!!

IMG_20160607_185828

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s