Inland Empire Grassroots for Hillary

Zondag, 29 mei 2016
Los Angeles, United States of America
Colton Office Opening with Special Guests!

Na een rit van ruim 10 uur, zijn we vanuit Utah via Las Vegas terecht gekomen in de stad der engelen. Las Vegas heb ik voor nu letterlijk links laten liggen, want tot 7 juni zijn er belangrijkere dingen te doen! (7 Juni zijn de laatste voorverkiezingen in de primaries.) Hoewel er ook in North Dakota, South Dakota en Montana op 7 juni verkiezingen worden gehouden, wordt alle moeite toch voornamelijk in California gestopt. Vandaar dat deze vakantie het moet doen zonder een bezoekje aan North Dakota en daarom ben ik nu al wat eerder dan oorspronkelijk bedacht aangekomen in de Sunshine State.

Tijdens de vele uren achter het stuur, luister ik veel naar POTUS politics en Fox News – en tussendoor naar BBC World News om te kijken of er misschien in de rest van de wereld ook nog iets spannends is gebeurd. Zodoende ben ik dus goed op de hoogte van hoe het in de race om het presidentschap gaat. Ja, ik zeg expres de race om het presidentschap. Want inmiddels is het zo dat Hillary Clinton technisch gezien niet meer in te halen is als frontrunner voor de Democrats. Echter, Bernie Sanders hoopt nog steeds op een wonder, zoals dat de super delegates opeens toch besluiten op hem te gaan stemmen, en dus heeft hij aangegeven door te gaan tot het bittere einde. Dat bittere einde is overigens de democratische conventie in Philadelphia eind juli, wanneer de partij hun genomineerde kandidaat voor het presidentschap gaan kiezen.

Aan de andere kant van het spectrum heeft Donald Trump inmiddels voldoende stemmen binnen om dé kandidaat voor de Republikeinse Partij te zijn. Opmerkelijk is dat inmiddels de meeste mensen beginnen te wennen aan Trump als serieuze kandidaat. Dit is in ieder geval hoe alle politiek commentatoren zijn cijfers in de peilingen verklaren. Het meest populair is hij echter nog steeds bij de blanke, witte man, maar ook vrouwen en mensen met een immigranten afkomst of achtergrond lijken langzaam naar hem op te warmen. Interessante vraag is nog wel wat de christenen gaan doen, die ongeveer een kwart van de stemmen uitmaken. Normaalgesproken stemmen zij overwegend voor de Republikijnen en met Hillary Clinton hebben ze het zeker niet hoog op, maar ook Trump staat niet erg hoog in hun favorietenlijst. Interessant punt dus!

Verder hebben zowel Clinton als Trump inmiddels voornamelijk elkaar in het vizier. Hoewel, dat is technisch gezien niet helemaal waar omdat Trump is begonnen zijn speren vooral ook te richten op Bill Clinton (en drie maal raden wel aspect van President Clinton..). De meeste commentatoren voorspellen dan ook een gigantische moddergevecht richting de presidentsverkiezingen in november.

Vandaag stond in ieder geval in het teken van de opening van een nieuw campaign office hier in Los Angeles. Om precies te zijn het Colton office. Er was aangekondigd dat hier een feestje met sprekers zou zijn, dus off we go. Daar aangekomen blijkt dat de vakbonden inmiddels officieel de kant van Hillary hebben gekozen (net als overigens de NRA Trump endorsed heeft), en zodoende beland ik opeens in het gebouw van de vakbond van plumbers, steamfitters, pipefitters en niet te vergeten de refrigeration business.

DSC_0968.jpgHet feest zou om 15 uur beginnen en als we een kwartier tijd nog met z’n allen een beetje staan te staan, spreek ik een dame aan met de vraag of zij het programma kent. Dit biedt niet meer inzicht dan wat ik al wist, maar we raken aan de praat. Ze vraagt of het in Nederland vergelijkbaar werkt en ze moet het lachen onderdrukken als ik vertel dat er in Nederland 16 miljoen inwoners zijn (ter vergelijking: 40 miljoen in California), maar we momenteel wel zo’n 15 politieke partijen in ons nationale parlement hebben. De mensen die dus thuis überhaupt al zo gek te krijgen zijn hun tijd op te offeren aan campagne voeren, zijn dus ook wat dun bezaaid per partij. De meesten die actief zijn, zijn dan ook mensen met een functie binnen de partij en niet zo maar sympathisanten zoals hier. Dat brengt mij ertoe haar te vragen of zij nog een actieve functie binnen de partij vervult, waarop ze mij vriendelijk, doch strak in de ogen aankijkt en vertelt dat zij een zetel in het Congress heeft…

Dan begint de feestelijke opening. De dame waar ik mee stond te praten bleek dus de guest of honour te zijn, Congresswomen Norma Torres. Ze vertelt dat ze oorspronkelijk uit Guatamala komt en hier hard heeft gewerkt om uiteindelijk in het congress terecht te komen. Maar ze heeft hier niet zo hard voor gewerkt, om dit ambt vervolgens onder een presidentschap van Trump uit te oefenen! Het huidige anti-immigranten klimaat moet veranderen en niet onder Trump versterken. Dan vertelt ze over de tijd dat haar huis was afgebrand en ze met haar man en gezin in een hotelkamer woonde en zich afvroeg of hun huwelijk wel stand zou houden. Sowieso hoopt ze ten zeerste dat hoewel ze veel van haar man houdt, niet wordt afgerekend op zijn daden. En zo begint ze de verdediging van Hillary tegen accussaties die gaan over het liefdesleven van Bill. Alles goed en vlot gesproken, met de nodige accenten richting het einde om vrijwilligers op te zwepen actief te worden / blijven en uiteraard alles uit het hoofd.

DSC_0973.jpgNa Torres volgen nog twee vrijwilligers, die vertellen waarom zij voor Hillary zijn. De eerste, Pat, gaat het vooral om het strijden voor betere nakoming van vrouwenrechten (vooral equal pay). Daarna vertelt Tisa dat zij ontroerd was door wat Hillary als first lady al voor elkaar had gekregen op het gebied van kinderwelzijn, zoals dat arme kinderen nu ook allemaal de nodige inentingen krijgen. Er wordt besloten met de slogan a leader is only as good as the people they can bring together om de vrijwilligers te enthousiasmeren. Sowieso valt mij op dat afgezien van uiterlijke presentatie er qua redeneerkunsten zo op het eerste gezicht niet veel verschil is tussen de politici en deze vrijwilligers. Nu krijg ik de indruk dat deze vrijwilligers inmiddels behoorlijk georganiseerd zijn en wel vaker speechen, maar toch! Geen trillende stem, ook zij doen alles uit het hoofd, er zit een lijn in hun verhaal, ze maken het persoonlijk en gebruiken de juiste woordspellingen, zoals bijvoorbeeld veelal naar Hillary te verwijzen als our next president. Kortom: een leerzaam uitstapje Inland Empire!

DSC_0978

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s