Arches National Park

Vanuit South Dakota gaat de reis naar Utah. Misschien zegt Utah je op het eerste gezicht niet zo veel, maar Utah kent ontzettend mooie natuur. Niet zo maar natuur zoals het Groene Hart thuis in Nederland, maar van die bijzindere natuur. Voornamelijk rode rotsformaties. De staat kent dan ook meerdere nationale parken, maar voor nu beperkt de reis zich tot het Arches National Park.

DSC_0608

De dag begint al goed, want de weg naar het park toe is ook al prachtig! Sowieso is dat de hele reis al zo, het is elke keer weer heel ander gebied waar je doorheen rijdt. Zo merk ik inmiddels dat er inderdaad grote verschillen zijn tussen de state, zowel wat betreft inwoners, als stemgedrag, als attitude en als natuur dus. Het enige dat overal hetzelfe is zijn de hamburgertenten.

Maar goed, bij het oark aangekomen staat een bordje dat op zender 1610 meer info te beluisteren valt over het park. Zo gezegd zo gedaan, maar helaas slecht nieuws: men verwacht voor memorial day weekend (dat is een nationale feestdag en lang weekend hier, ter nagedachtenis aan allen die in de strijd voor het land zijn gestorven) extra drukte en lange wachtrijen tot wel een uur. Drie keer raden wat het dit weekend is… Gelukkig blijkt het de hele dag mee te vallen. De parkeerplaatsen zijn wat vol, maar van wachttijden is zeer zeker geen sprake. Een schril contrast met vorig jaar, toenhet park zó vol was dat de weg er naar toe helemaal vast stond en zehet park zelfs moesten sluiten omdat een ieders veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden!

Maar goed, stenen bogen dus. Dit klinkt misschien niet zo spannend, maar kijk maar:

DSC_0779

DSC_0782

DSC_0730

DSC_0812

Soms zie je opeens ook gezichten (of andere bekende beelden) in de rotsformaties:

darth vader

Het park werkt eigenlijk op dezelfde manier als het Yellowstone Park. Je gaat met de auto naar binnen en dan is er eenweg dwars door het park heen, meer zeer regelmatig een mini-parkeerplaats om even stil te staan en de omgeving te bewonederen en bij de grotere sights zijn een stuk grotere parkeerterreinen. Meestalzijn daar ook één of meerdere trails die je kan doen. Trails dat zijn uitgestippelde wandelingen en aan het begin staat netjes aangegeven hoe lang je erover doet en welke moeilijkheidsgraad de wandeling heeft. De meeste wandelingen zijn goed te doen en duren 15 – 30 minuten dus daar doen we meerdere van. Die van een uur of meer moeten we alleen al vanwege tijdgebrek laten zitten. Op één uitzondering na: in de middag is er een trail met een van de rangers!

DSC_0747

Lesley de ranger vertelt ons als groep meer over het omtstaan van de bogen (samenvattend komt dit neer op watererosie van binnenuit, waardoor eenblok steen in de lopen der eeuwen van binnen uitholt en een boog vormt) en de flora en faune die hier zo al te bewonderenvalt. Je zou het niet zeggen, maar delen van dit stuk woestijn zijn echt verrassend groen! De dieren die er wonen zijn hagedissen, raven, verschillende soorten eekhorentjs, hazen en zoals ik latermet eigen ogen otdek muildierhertjes. Dat zijn net normale hertjes, maar dan met extra grote oortjes.

DSC_0955

Na een lange dag park rijd ik weer terug naar ons motel, dat wel erg veel gelijkenis vertoont met Bates Motel en waar we dus wederom hopen niet midden in de nacht onaangenaam verrast te worden door Psycho..

DSC_0600

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s