Mount Rushmore

Vandaag was het dan zo ver: op naar wereldwonder Mount Rushmore! De plek waar de presidenten Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt en Lincoln in steen zijn gehouwen. Deze gezichten zijn 60 feet hoog en de bergtop waarin dit is gedaan ligt hoger dan de top van de Pyramides, dus je zou verwachten dat die makkelijk te spotten zijn. Niet dus! Nadat we eerst een ongepland bezoekje aan de Mt Rushmore camping brengen, komen we bij de bergen en zien we ook een bordje met Mt Rushmore Memorial erop. Maar het enige dat we te zien krijgen is een afgetrapt dorp met motel naast motel naast touristenshop. We rijden verder en verder en zien ook bergen, maar geen hoofden. Niet zo heel vreemd, want de Black Hills zijn een bergketen van meer dan 20.000 vierkante kilometer.. Maar dan doemt daar uiteindelijk toch het hoofd van Washington op!

De beelden zijn oprecht bijzonder. Het is een megalomaan project geweest en dat straalt er van af. Iedereen kent de foto’s maar het voegd toch wel iets toe om dan eindelijk face-to-face met dit stukje berg te staan. We maken een rondje tot aan de voet van de berg, maar de gezichten blijven groots en ver weg. Dan maar terug en een ijsje naar recept van Jefferson zelf. Overigens ging dat maar net goed! Nadat de serveerster drie bollen ijs (dat is hier de minimale hoeveelheid) in een beker doet, wandelt ze naar de drankenautomaat en begint root beer bij mijn ijs te schenken! Dit blijkt een floater te zijn. Iets dat hier blijkbaar erg normaal is, maar gelukkig niet volgens recept van Jefferson: ik krijg dus gewoon een nieuw ijsje.

image

Na Mount Rushmore gaat de dagtrip verder naar de Big Thunder Goldmine. Hier leren we over het proces van goudwinning en ik kan je vertellen: dit was niet makkelijk, niet bevordelijk voor een lang leven en (meestal) ook niet winstgevend. Het goud dat werd gevonden was ter grote van zandkorrels en dus besluit ik na het horen van de huidige goudprijs dat ik de $ 7 die het kost om zelf te zeven maar beter in mijn zak houd. Daarnaast leren we ook over de schimmigheden van het wilde westen: er waren bartenders die puur kwik kochten en dit in het drinken van hun klanten deden. Het kwik vormde vervolgens een band om de maag, die de alcohol goeddeels absorbeerde. Gevolg: de klanten drinken zo wel 10x zo veel! Uiteraard had dit ook serieuze medische gevolgen, maar het was pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw dat kwik als gif werd gekwalificeerd. Overigens kon je ook op andere wijze kwik-vergiftiging oplopen: om het goud van het steen en andere rompslomp uit de mijnen te scheiden werd kwik gebruikt. De miners mengden de rubble met de hand met het kwik en kregen zo een dagelijkse portie van dit gif binnen. Na enige tijd werden ze hierdoor obsessief, wantrouwend en gingen ze uiteindelijk dood. Dit fenomeen staat ook wel bekend als goudkoorts.

DSC_0501 De dagtrip eindigt met een bezoekje aan het Crazy Horse Memorial. Dit gaat er een beetje typisch aan toe. Allereerst is de entree $ 11 p.p. Ter vergelijking: mount rushmore was gratis en yellowstone park kostte $ 30 per auto voor een hele week. Dan moeten we nog eens $ 4 p.p. betalen om door een bejaarde in een afgekeurde schoolbus naar de voet van de berg van het memorial gereden te worden en word mij verteld dat als ik naar het plateau zou willen om crazy horse in de ogen te kijken dit nog eens $ 125 p.p. zou kosten! En even voor de duidelijkheid: het gaat hier dus om een beeld gehouwen in rots, dat nog niet af is van een indiaan waarvan ze in de introductiefilm die 20 minuten duurt niet eens de moeite nemen om te vertellen wat hij in zijn leven allemaal heeft gedaan behalve de quote uiten “my land is where my people lie”.

DSC_0516

Even een tegenvaller dat Stephen Fry in zijn roadtrip boek dat ik als reisgids hanteer, is vergeten deze kosten te vermelden. Goed, toen we vervolgens gratis stenen uit het park mochten meenemen is de enige reden dat ik niet het hele park heb leeg geplukt het feit dat ik maar beperkte bagage mee mag nemen in het vliegtuig terug naar huis. Nu maar hopen dat er ter compensatie goud zit in de stenen die ik uit heb gezocht..

DSC_0545.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s